×

Destinații turistice

Conacul Balioz din satul Ivancea

 este un monument de arhitectură din sec. al XIX-lea. Parcul conacului este de asemenea monument de arhitectură peisajeră.

În anul 1852 un negustor armean, Carabet Arachelian Balioz a cumpărat în Ivancea terenuri agricole cu suprafețe extinse şi a început construcţia unui conac. Lucrările de construcţie au fost finisate doar peste 21 de ani  –  în a.1873.   În acelaşi an C. Balioz a decedat şi a fost înmormântat la cimitirul polon din Chişinău. Mormintele urmaşilor săi se află la cimitirul din Ivancea.  La finele sec.    XIX  –  începutul sec.  XX  în jurul clădirii centrale a fost plantat un ansamblu parc-livadă cu mai multe specii de arbori şi arbuşti exotice: brad argentinian, tsuga canadiană, glicinia chinezească, gincgo biloba, tis, enupăr etc. Au mai fost construite un turn de apă  şi un sistem de havuzuri.

Urmașii familiei Baliozi s-au refugiat  în România în a. 1941. În timpurile sovietice conacul a schimbat mai mulţi stăpâni, ajungănd într-o stare deplorabilă. Abia în a. 1975 a fost  luat  sub protecţia statului, ca monument de istorie, arhitectură, şi arhitectură peisajeră. În a. 1984 au început lucrările de restaurare, care au durat până 1990, dar nu au fost finisate. Pe friza edificiului central se poate vedea portretul sculptat al lui Carabet Balioz.

În a. 1984 în incinta conacului Balioz a fost deschis Muzeul Meşteşugurilor Populare din Moldova – filiala Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală. Acesta avea o colecţie foarte bogată de exponate, printre care şi piese  unicale din colecţia Zemstvei Basarabiei: covoare, ţesături,  broderii, detalii de port popular etc. Folosind tehnici tradiţionale, meşterii populari au perpetuat semne străvechi, simboluri, ornamente, care fiind mereu reeditate  s-au desăvîrşit într-o viziune inconfundabilă. Un local de frumuseţe rară, situat pe un traseu turistic aglomerat, conacul Balioz  primea până la 500-600 vizitatori pe zi. Expoziţia cuprindea zece săli cu o suprafaţă totală de 382 m². La moment muzeul este închis pentru restaurare.